Een gemiddelde dag uit mijn leven

Opstaan (van alles schiet door m’n hoofd wat ik zou kunnen gaan doen vandaag), de kinderen in de kleren helpen (wat voor weer wordt het ook alweer?), mezelf aankleden (kiezen uit alle mogelijke combinaties die ik zou kunnen maken), snelle blik op de kalender (is er iets bijzonders vandaag?), ontbijten (meestal opschieten), jassen, schoenen aan en naar de kinderen naar school (pfff, gelukkig op tijd), terug naar huis fietsen (nieuwe plannen poppen op voor deze dag), kiezen met wat van mijn plannen het beste kan beginnen (of zal ik toch met dat andere beginnen?), de rest van de dag lukraak wat dingen doen (waarbij tussendoor van alles door m’n hoofd schiet, op to-do lijstjes belandt en aan het eind van de week op een nieuw to-do lijstje wordt overgeschreven), eten koken (oh ja, wat eten we ook alweer?), kinderen op bed (knuffelen en lekker voorlezen), opruimen (wat hebben we toch veel zooi in huis), avondactiviteiten (van alles en nog wat), naar bed (er flitsen nog even twee dingen door m’n hoofd die ik toch maar beneden nog even op m’n lijstje zet) en slapen (waarin ik drie malle dingen door elkaar droom).

Chaos? Ja behoorlijk…

Creativiteit

De laatste tijd ben ik bezig geweest om sommige van deze patronen van mezelf wat te doorbreken. Lang leve het boek van De Huishoudcoach, de Supersopgids, nog een paar andere boeken, gestructureerde vriendinnen die wat van hun wijsheid willen delen, mijn moeder en schoonmoeder en bovenal mijn meestal kalme echtgenoot die zoveel geduld met mij heeft! Iets minder chaos is het resultaat. Nu nog hopen dat ik de dingen die ik aanpak ook daadwerkelijk vast weet te houden, want de juiste prioriteiten stellen, structuren, routines en automatismen willen er helaas slecht in bij mij…

“Wat is dat toch?”, vraag ik me zo vaak af. Maar… naast het feit dat ik vast in één of ander hokje pas van mensen met gedragingen die niet altijd even praktisch zijn, ben ik ook wel een beetje blij met mijn eigen chaos. Het komt namelijk vooral voort uit het feit dat er een hoop creativiteit in mij huist. En dat is best leuk al zeg ik het zelf.

Hoofd op hol

De afgelopen tijd kwam ik twee mooie quotes over creativiteit tegen:

  • “You can’t use up creativity. The more you use, the more you have.” – Maya Angelou
  • “Creativity is intelligence having fun” – Albert Einstein

Regelmatig heb ik het gevoel dat mijn hoofd een loopje met me neemt. En dat als mijn hoofd eenmaal begint te draven, het niet lang duurt voor het op hol slaat. Wat dus ook wel klopt volgens bovenstaande quotes. Aan de andere kant hoef ik niet bang te zijn dat mijn creativiteit een keer op raakt. Zo heb ik nog wel weer drie nieuwe ideeën voor voorstellingen op de planken liggen en is mijn leven in een creatief gezin, naast druk, ook zeker erg leuk!

Rust

Ter voorbereiding van dit blogje, googelde ik nog even op meer quotes over creativiteit en kwam zo heel wat tegen (allemaal in het Engels trouwens, er zijn toch ook creatieve Nederlanders zou je zeggen?). Ik was bijna in de valkuil getrapt om alle mooie uitspraken te verzamelen 🙂 om vervolgens door de bomen het bos niet meer te kunnen zien…

Uiteindelijk vond ik er één waarvan ik het erg mooi vond dat die ertussen stond.

  • And on the seventh day he rested.” – Genesis, de bijbel

Ideeën komen wel. Juist door pas op de plaats te nemen, krijg ik het zo af en toe voor elkaar dat mijn hoofd niet op hol slaat, maar dat ik de goede ideeën weet te filteren en concretiseren.

Want als ik er namelijk van uit ga dat er Iemand is die nog duizenden keren creatiever is dan ik, en die mij beter kent dan welke psycholoog ooit, dan mag ik erop vertrouwen dat de ideeën die Hij wil dat ik uitvoer, tot me zullen komen als ik mijn rust bij Hem zoek.

Mijn op hol geslagen hoofd, wordt iets rustiger door de hulp en wijsheid van zoveel mensen om me heen. Maar alleen bij God kan ik dag in dag uit de rust vinden die ik van mezelf niet heb. Ik werk er hard aan om mijn dagen wat georganiseerder in te richten, maar het mooie is dat ik de meeste winst boek op de momenten dat ik niet zo hard aan het werk ben, maar juist de rust opzoek. En dat zou als prioriteit nr. 1 bovenaan al mijn to-dolijstjes moeten staan 😉

Ik kan een allerlaatste mooie quote toch niet laten:

  • “Creativity is contagious (besmettelijk), pass it on.” – Albert Einstein

Lieve groetjes,
Marieke

 

1 reactie

  1. Lieve Marieke,
    geniet van je chaos 🙂 En ook van de chaos in de koppies van je kids 🙂
    (of zoals ik tegen Sam vaak zeg als hij bv weer iets laat vallen en ik me daar vreselijk aan erger: Jongen, waarom lijk je toch zo op je moeder? 🙂 Gelukkig kunnen we er dan allebei om lachen)

Comments are closed.