Goed genoeg!
Goed genoeg! is de titel van mijn tweede kindertheatervoorstelling, die op dit moment in de maak is. (En het blijkt trouwens ook weer een titel van een boek te zijn…)
In het kort gaat het over een meisje dat net is verhuisd. Haar ouders openen in haar nieuwe woonplaats een kringloopwinkel. (De winkel krijgt uiteindelijk de naam Goed genoeg!, zie hier de dubbele betekenis van de titel, altijd leuk…)
Het meisje vindt het moeilijk om nieuwe vrienden te maken en is vooral te vinden tussen de spullen die in de kringloopwinkel gebracht worden. Ze beschouwt zichzelf eigenlijk een beetje als ‘tweedehands’. In de loop van de voorstelling ontwikkelt het besef dat ze ‘goed genoeg’ is en dat ze zichzelf met haar talenten mag laten zien!

Van idee tot voorstelling
Dit is dan mijn tweede kindertheatervoorstelling vanuit Je bent een Parel, maar eerder heb ik wel eens wat voor bijvoorbeeld een basisschool geschreven. Daar werd de verhaallijn altijd geïnspireerd door de ideeën van de kinderen (ook een heel leuk proces!). Bij de voorstellingen vanuit Je bent een Parel, bedenk ik alles zelf. En elke keer verbaast het me weer, hoe dat in zijn werk gaat. Het begint met een klein ideetje. Daar komen dan allerlei uitbreidingen bij die vaak te maken hebben met wat ik zelf ooit heb meegemaakt, hoe ik in elkaar steek of wat ik om me heen zie. Zoals bij deze voorstelling de opening van een kringloopwinkel in Harderwijk een tijdje terug. Of dat ik een middag in een tweedehands kledingzaak in Harderwijk allerlei kleding heb gepast, terwijl de verkoopsters me als paspop alles aan lieten passen. Dat was zo leuk! Ik neem ook mijn eigen verhuizingen mee, hoe ik als meisje was en wat ik bij mijn eigen kinderen weer zie. Uiteindelijk vormt dat de verhaallijn, die dan toch niet meer over mij gaat, maar een heel eigen verhaal is geworden.

En als de verhaallijn dan eenmaal bedacht is, begint het proces van op papier zetten. Ook dan ontstaat er van alles tijdens het schrijven. Nu staat de eerste scène op papier en deze werd tijdens het schrijven zoveel completer dan hoe het in mijn hoofd zat! Ineens is er iets ontstaan, wat nog niet bestond voordat ik de eerste letter op papier zette.

Lekker bezig
Inspiratie en flow zijn toch wel de twee belangrijkste dingen om lekker bezig te zijn en verder te komen. Vanochtend heb ik uit de bieb wat kinderboeken gehaald die o.a. over verhuizen gaan, heb ik wat leuke kledingstukken gescoord bij de tweedehands kledingzaak Beide Meisjes en in de Evangelische Boekhandel rondgeneusd. Ik wil echt in de belevingswereld van een kind kruipen en met deze voorstelling weer bijdragen aan de zelfwaarde van kinderen. Het is heerlijk om er zo in te duiken en ik heb heel veel zin in de rest van het proces! Er is nog een hoop werk voor nodig en het duurt ook nog wel even, maar iedereen die graag de laatste puntjes op de i wil helpen zetten, is van harte welkom om bij de try-out te komen kijken!

Lieve groetjes, Marieke